Bu faaliyet, yükseköğretim kurumlarının programla ilişkili olmayan üçüncü ülkelerdeki yükseköğretim kurumları ile ortaklık kurarak öğrenci ve personel (akademik ve idari) hareketliliği gerçekleştirmelerine imkân sağlayan projeleri kapsar.
AB üyesi 27 ülke (Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, GKRY, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve AB üyesi olmayan program ülkeleri (İzlanda, Lihtenştayn, Makedonya, Norveç, Sırbistan ve Türkiye) dışında kalan neredeyse tüm ülkeler “Ortak Ülkeler” olarak adlandırılmaktadır. KA171 proje başvurusu yapılırken, hareketlilik gerçekleştirmek istenen ülkeler belirtilerek başvuru formunda talep edilen bilgiler sağlanır.
Faaliyetin temel amaçları yükseköğretim öğrencilerinin kişisel gelişimlerini ve istihdam edilebilirliklerini desteklemek, yükseköğretim kurumlarında çalışan personelin mesleki gelişimini desteklemek ve yükseköğretim kurumlarının kapasitelerini ve uluslararası boyutunu geliştirmek olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak, faaliyet, bilgi-beceri ve davranış gibi yeterliliklerin edinilmesi konusunda bireylerin desteklenmesi, yabancı dil alanındaki yetkinliğin güçlendirilmesi, farklı kültür ve ülkeler hakkında farkındalığının ve anlayışın arttırılması, Avrupa vatandaşlığı duygusunun geliştirilmesi, uluslararası iletişim ağlarının oluşturulması, yurt dışında geçen öğrenim dönemlerinde kazanılan yeterliliklerin tanınmasının sağlanması gibi amaçlara da hizmet edecek şekilde tasarlanmıştır.
GLOBAL - Uluslararası Değişim Programları ikili anlaşmalar kapsamında Avrupa ve Avrupa dışı ülkelerde yapılabilmektedir. Üniversitemizin çeşitli ülkelerdeki prestijli üniversitelerle imzaladığı MOU (Memoranda of Understanding) ve SEA (Student Exchange Agreement) ikili anlaşmaları ile Yeditepe Üniversitesi'nin öğrencileri bu dönem değişimi programından yararlanabilirler.
- Bu programdan yararlanmak isteyen öğrenciler Global Başvuru Çağrılarının duyurularını takip etmeli ve belirtilen tarihlerde KION üzerinden başvuru sağlamalıdırlar. KION sisteminin nasıl kullanıldığını öğrenmek için tıklayınız.
- Global Program, Erasmus+ programının sunduğu mali destek sistemini sağlamamaktadır. Vize, sigorta, ulaşım ve konaklama gibi masraflar öğrencinin sorumluluğundadır.
- MOU ve SEA anlaşmaları, Erasmus+ anlaşmalarından farklı anlaşmalardır. Erasmus+ anlaşmaları bölüm bazlı yapılırken, ikili anlaşmalar hem bölüm bazlı hem de üniversitelerin tüm benzer bölümlerini kapsayarak yapılmaktadır. Bu durumda, değişim programları hakkında kapsamlı bilgi edinmek için üniversitelerin kendi web sitelerini öğrenciler detaylı bir şekilde incelemeleri gerekmektedir.
- Bölüm eşleniği ve ders eşleşmeleri için öğrenciler Global-Erasmus Akademik Koordinatörleriyle görüşmeleri gerekmektedir.
BAŞVURU KOŞULLARI:
- Yeditepe Üniversitesi bünyesinde bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenciler başvuruda bulunabilir. (Ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora)
- Başvuruda bulunacak öğrencilerin toplam akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00 olması gerekmektedir.
- Öğrenim hareketliliği için yeterli sayıda ECTS kredi yükü olması gerekmektedir. Öğrencinin hareketlilik yapmayı öngördüğü (1) dönem için en az 30 AKTS ders yükü kalmış olmalı, mezun durumunda olmamalıdır. (Avrupa Komisyonu’nun ECTS rehberine göre yeterli sayı, bir akademik yıl için 60 AKTS kredisidir.)
- Öğrencinin hareketlilik öncesi Yeditepe’de kayıtlı olduğu bölümde (Hazırlık sınıfı geçerli değildir.) en az 2 dönem okumuş olması gerekmektedir.
- Öğrencilerin kendi yükseköğretim kurumlarında seçildikten sonra faaliyeti gerçekleştirebilmeleri için gidecekleri kurumlardan da kabul almaları gerekir.
GEREKLİ BELGELER:
- Check List
- Öğrenim Anlaşması
- Dekanlık Dilekçesi
- Katılım Sertifikası
- Vize Destek Yazısı Talep Formu için tıklayınız.
- Dönem Uzatma Formu (Sadece Güz Dönemi Öğrencileri Dönem Uzatabilir.)
- Feragat Formu
NOT: Öğrenciler hareketliliğe başlamadan önce Uluslararası İş Birliği ve Değişim Ofisinin taraflarına ileteceği gün ve saat aralığında ofise uğrayıp Commitment Letter belgesini imzalamaları gerekmektedir. Bu belge imzalanmadan hareketliliğe başlanmamalıdır. Öğrencilerin hareketliliğe başlaması durumunda hareketlilikleri geçersiz sayılacaktır.
Yeditepe Üniversite Uluslararası İş Birliği ve Değişim Ofisi tarafından daha önce açılan Global Çağrılarının detaylarını buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
TÜM SORULARINIZ İÇİN:
Özge Nur Özçelik - ozgenur.ozcelik@yeditepe.edu.tr